Om prosjektet

Forfatteren

Charlotte Munthe jobber til daglig som fengselsbetjent, og i mangel av litteratur for barn som ble pårørende til innsatte bestemte hun seg for å ta saken i egne hender.

Pappa i fengsel er samtidig påtenkt de voksne, som en støtte til å kunne starte dialog med barnet. Bøkene kan være til hjelp i en situasjon de aller fleste ikke kjenner til, men som rammer mange. Det finnes mye feilaktig informasjon rundt soning fra for eksempel film og TV, både hos voksne og barn. Ved å fjerne fordommer og villedende informasjon, kan bøkene øke kunnskapen rundt temaet og gjøre oss til bedre medmennesker i en utfordrende periode i andres liv.

Illustratøren

Kim Andreas Kristiansen ble i 2014 arrestert og siktet for forsettlig drap. Han ble funnet skyldig og dømt til fengsel i 17 år. Under sitt opphold i høysikkerhetsfengselet i Halden bestemte han seg for å endre sin kriminelle livsstil og jobbe med sine personlige utfordringer. Under denne prosessen kom han i kontakt med fengselsbetjent Charlotte Munthe. Hun ble etterhvert en god støtte og en viktig samtalepartner for Kim, og sammen gjorde de viktige steg i Kims rehabiliteringsprosess.

Kim har siden barndommen hatt en stor interesse for tegning og maling. Han ble i tidlig tenårene involvert i graffiti-kulturen, som han selv beskriver som en besettelse og en altoppslukende livsstil. Hans entusiasme for denne kunstformen strakk seg så langt at han ble involvert som kursholder for Ungdommens Kultur Mønstring (UKM) i 2010, som ble arrangert i regi av Lillehammer kommune. Han fikk i tillegg til dette tildelt et klasserom etter skoletid på den videregående skolen Vargstad, for å holde kurs for ungdommer som ønsket å lære denne kunst-formen.

I fengselet bestemte han seg for å videreutdanne seg og tok svennebrev i Mediegrafiker-faget i 2020. Han har siden den gang jobbet aktivt for å styrke og videreutvikle sine kreative evner. Et av hans mange prosjekter er dette barnebokprosjektet med Charlotte Munthe. Han beskriver prosjektet som spennende, innholdsrikt og utfordrende. Han sier selv at han relaterer seg lett til hovedkarakteren Martin. Kim opplevde selv hvordan det var å ha en far som satt en del i fengsel. Kim håper bøkene kan være en viktig bidragsyter for å belyse og hjelpe barn og andre pårørende som står i denne vanskelige situasjonen.